Дезертек: бъдещето на енергииния сектор в Европа?

Проектът „Дезертек” е нова идея за развитието на екологично-чисто производство на електричество. Главната цел е да се конструират големи станции за генериране на енергия от слънчевите лъчи в северна Африка и тя да бъде транспортирана към стария континент. Планът е, че това ще подпомогне разрешаването на Европейските енергийни проблеми в момента, в който петролът и газта са на изчерпване, но също така ще допринесе за борбата с климатичните промени. Европейският Парламент представя проекта така: „Идеята е Стария континент да се захранва с енергия от слънцето, добита в …. Сахара. Очакванията са проектът да захранва 15 процента от нуждите на Европа до 2050 година.” Погледнати по този начин, резултатите биха били много благоприятни, но за кого?

Според последните изследвания се очаква находищата на петрол в света да бъдат изчерпани до 2050г. Това ще има осезаем ефект върху икономиката на Европа и ще задълбочи проблемите с енергийната сигурност на континента. Ако искаме да предотвратим голяма катастрофа, трябва да започнем да развиваме алтернативи от сега. От тази гледна точка, проектът Дезертек е отлична идея. Ще използваме слънцето като възобновяем източник на енергия на места, където то грее постоянно, всеки ден, целогодишно. Слънчевата енергия няма вредни последици за околната среда и би подпомогнала местната икономика със създаване на работни места за хора от държавите, където ще се развие проекта. Това е гледната точка на европееца – проектът Дезертек си заслужава да бъде развит  и ще допринесе за решаването на проблемите на бъдещите поколения.

Европейският възглед за намаляване на вредните емисии е известен на всички. Държавите в Европа са индустриализирани страни, които генерират средно 13% от световното производство на въглероден двуокис. Намаляването на тези емисии са важни за всички, които биха искали да съхраним планетата и да спрем климатичните проблеми. За тези държави е ясно, че трябва да намалят вредните ефекти от промишлеността и да преобразят икономиката, базирана на замърсяване на околната среда, към екологично чиста. Много често това се нарича ‘смекчаване’, защото сме поставени пред свършен факт – съществуващите замърсители – и трябва да намалим, или смекчим, ефекта от тях. Тази представа, която повечето Европейци имат за борбата с климатичните проблеми, е погрешно наложена на останалия свят.

Глобалното затопляне е не само Европейски проблем и не бива да забряваме гледната точка на останалия свят. Държавите, в които ще се изгради Дезертек и ще бъде експлоатиран слънчевия ресурс, са развиващи се икономики, които произвеждат много по-малко вредни емисии от Европа. По думите на Кристофър Джоунс от Европейската Комисия, тази разлика е причината „ние да сме богати, а те – не”. Също така, докато на Запад се опитваме да смекчим проблема с иновация и намиране на алтернативи за намалянае на емисиите, то държавите в северна Африка се развиват и произвеждат все повече вредни газове всяка година. Индустрията и енергийното производство са най-големите замърсители в Европа, създавайки цели 52% от всички вредни емисии през 2006г. С течение на времето и развиващите се страни ще стигнат тези нива. Какво ще правим тогава?

Отговорът е, че не бива да позволяваме на тези страни да се развият по същия начин, както Европа по време на индустриалната революция от 19ти век. Съвременните нива на енергийно производство стават невъзможни за поддържане и допринасят за свръх-експлоатацията на естествените ресурси на планетата. Ако Африканските държави се развият по подобен начин, ситуацията ще стане неконтролируема и възможността за екологична катастрофа ще е голяма. Погрешна стратегия е да ги оставим да се развиват по неустойчив начин и, когато вече е прекалено късно, да смекчаваме ефектите. Превантивните мерки са ключа към адаптирането на тези държави към нови, устойчиви методи на производство от сега. И, докато за индустриализирания свят е прекалено късно , за развиващите се икономики това е правилният начин. Целта е те да се индустриализират чрез нови и екологично чисти технологии.

С наличността на всички тези идеи, като перспектива се връщаме към проекта Дезертек. Идеята си остава отлична – да конструираме соларни колектори в пустинните райони на северна Африка за производство на чиста ‘зелена’ енергия. Но тази енергия не бива да бъде насочена само към разрешаването на европейските енергийни проблеми, а и към адаптирането на местните икономики. Намаляването на вредните емисии в Европа е точно толкова важна цел, колкото и ‘зеленото’ развитие на северно-африканската промишленост. От тази гледна точка проектът Дезертек не бива да допринася за смекчаването на проблема в Европа, а за създаването на устойчиви методи на производство за бъдещето на Африка. Резултатът е печеливш за всички – по-малко вредни емисии от напредващите икономически сили и адаптирането им към борбата с климатичните промени. Дезертек е много важен проект за всички, но въпросът за Запада не бива да бъде „как да използваме тази идея за нас”, а по-скоро „как да помогнем на Африка да произвежда чиста енергия”. Това е бъдещето на енергийния сектор, но не за Европа.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s