Печелим ли Доверието на Европейския Съюз?

Когато партия Граждани за Европейското Развитие на България (ГЕРБ) спечели изборите през м. юли миналата година един от въпросите, който вълнуваше всички бе: „какво ще направи това правителство за да бъдат пуснати парите от Европейския Съюз?” Едва седем месеца по-късно вече се вижда раздвижване по този въпрос. На 11 февруари, Европейската Комисия даде положителна оценка на правителството ни и пусна парите по две оперативни програми – „Административен капацитет” и „Околна среда”. В предишните два дена бе обявено, че ще бъдат пуснати и финансите по програмите „Конкурентноспособност”, „Транспорт”, „Регионално развитие” и „Техническа помощ”. Защо ЕК изведнъж има толкова доверие към България?

Отговорът на този въпрос се крие зад главните действия на Премиера Бойко Борисов. Като бивш главен секретар на МВР две от очакванията към правителството му бяха той да се захване сериозно с корупцията и организираната престъпност. Министърът на Вътрешните Работи Цветан Цветанов изглежда е взел тези очаквания и обещания насериозно. Това е ясно след трите операции срещо големи престъпни групи в последните месеци (операции „Наглите”, „Наглите-2” и „Октопод”). Това са сериозни новини в нашето общество, което е свикнало да чува за престъпления (главно убийства) в центъра на столицата, които никога не стигат до заловяване на похитителите и случаите се забравят.

Факт е, че правителството на Бойко Борисов взима тези въпроси много насериозно. В статия във в. Дневник на 11 февруари, самият Премиер заяви за борбата с организираната престъпност: „война е”. До сега никой не бе използвал думата ‘война’ по този начин в българското общество. Явно правителството е обявило бойна готовност срещу всеки, който се опита да се измъкне и да действа извън закона – нещо което бе нормата, а не изключението в годините на прехода.

Резултатите са налице – освен парите по оперативните програми от ЕС, забелязваме, че имиджът на страната ни се повдига. От гледната точка на запада, най-големите проблеми в България (и Румъния) са тези с организираната престъпност и корупцията. В сравнение с предишните правителства, които бездействаха по тези въпроси, операциите и успехите в последните месеци са много голям прогрес към развитието на едно свободно гражданско общество на балканите.

Но всяко нещо си има край и правителството на Бойко Борисов трябва да внимава да не изпусне тази стратегия извън конторл. Ако има виновни, те трябва да бъдат заловени и осъдени. Това, което не бива да се случва е да се преувеличават малките провинения за да се създава видимост на дейност. Ако това се случи, обществото ще се обърне срещу правителството и наистина ще настане война.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s