Заемът за АЕЦ “Белене” от Русия

На 16 февруари АЕЦ „Белене” отново бе в центъра на вниманието на Българските медии. Новината този път е, че шефът на Росатом Сергей Кириенко ще пристигне в България този петък с предложение за заем от 2 млрд. евро за новата ни атомна централа. Интересът на Русия към строежа на централата не е новина, но изненадващото е колко много Руската държава е готова да подпомогне страната ни в този проект.

Без съмнение АЕЦ „Белене” е един много важен проект за енергийната сигурност на България. Общо известно е, че предишното правителство бе против Русия да участва във финансирането му. Но, въпреки факта, че правителството на ГЕРБ се колебаеше дали да подпомага продължаването на строежът, те са готови да го направят ако се намерят инвеститори.

В сегашната финансова криза, която още не е отминала напълно в България, не бива да се очудваме, че банките не желаят да отпускат заеми за толкова високорисков проект като една атомна електроцентрала. След отдръпването на немските компании, които имаха интерес да влагат инвестиции, настана критично положение и строежът бе под заплаха. От Русия са готови да помогнат на България в този аспект.

Заемът, който ще бъде предложен ще позволи строителството да продължи още две години, докато се намери друг инвеститор. Очакванията са Русатом да получи 20-30% от дружеството за да бъде върнат този заем. Това не бива да ни изненадва, защото държавата иска да намали драстично участието си в проекта – според данните за миналата година, то е вложило близо 2 млрд. лева в него. Отдръпването й от финансирането на АЕЦ „Белене” би освободило пари за други проекти с държавно участие или дори за социални цели.

Финансовият министър Симеон Дянков е известен в България като човекът, който гони всички, които са държавни длъжници, за да може да балансира бюджета. В тази атмосфера, намаляването на инвестициите в проекта „Белене” е добре посрещната новина и ще олекоти стремежът на министър Дянков постоянно и отвсякъде да търси средства за държавата.

Дали този заем може да изиграе лоша шега на България е въпросът, над който трябва да се замисли Министърът на Икономиката, Енергетиката и Туризма Трайчо Трайков. Възможността той да приеме условията за заема са големи, но трябва да има правдоподобни намерения да се намери нов инвеститор. Влагането на пари взети на заем е много опасно ако вероятностите за бъдещото развитие на проекта са лоши.

Можем да сме сигурни, че няколко неща ще станат ясни след идването на г-н Кириенко в петък. Първо, ще разберем до колко вярва правителството в проекта АЕЦ „Белене”. Ако заемът бъде приет, това ще значи, че то застава сериозно зад него. Второ, с течение на обстоятелствата ще разберем колко е тежал проектът на държавния бюджет. Министър Дянков би направил услуга на обществото ако обясни колко обществени пари биха се спестили при намалено участие на държавата в проекта. И трето, ще видим до колко България ще стане посредник между Русия и Европейския Съюз. Стъпването на Руски компании (също и при евентуалното появяване на още Руски инвеститори) на Европейския пазар ще е голяма крачка за държава извън ЕС.

Отново забелязваме, че прожекторите светят върху стратегията на България в икономическо-енергиен план. Един толкова важен за страната ни проект като АЕЦ „Белене” не бива да става повод за кавга между държавните институции или между България и страните членки на ЕС. Надеждата остава въпросът за новата ни атомна централа да не бъде прекалено политизиран.

Advertisements

One response to “Заемът за АЕЦ “Белене” от Русия

  1. От фактите описани по-горе и степента до която съм запознат с проекта АЕЦ Белене, моето мнение е че не трябва да се приема това предложение преди дългосрочно финнансиране да бъде осигурено.
    На кратко, €2млд. продължаващи проекта с 2 год. не може да се нарече дългосрочно планиране на проекта (и това го пише във всички тетратки по икономика в библиотеките около Вашингтонската къща на Дянков), не и за проект като Белене. Нямам нищо против 30% от Белене да принадлежи на Росатом, но с всички правни клаузи които всеки съвременен холдинг би заложил срещу такава инвестиция тези проценти лесно биха се удвоили, а не това е основната цел.
    Същевремено никак не би било добре да се натрупат някалко млд към бюджетния излишък в предвид на това, че почти никакви от парите за соц. цели не могат да бъдат орязани (все пак няма да оставяме “чааветата” без пари за цигари). Трайно оставане на минус(-) по текущата сметка на платежния баланс обаче не само няма да се понрави на Брюксел, но и би имал опасни последици особено заставайки твърдо за Белене от страна на България.
    P.S.
    И все пак, дори Обама наскоро одобри строежа на още няколко атомни централи, в държава с доскоро считана за най-силната икономика и външен дълг който и пра-пра внуците на Обама ще имат да плащат. Това може ли да е в подкрепа на тезата заевена от начало !?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s