Финанси, осигуровки и правителството в България

Две новини тази седмица доминират общественото пространство в България. Първата е, че НАП отмени двойните осигуровки за микрофирмите. Втората – правителството прие увеличение на здравната вноска с 2%. Не бива да се очудваме, че две икономически новини се появяват буквално една след друга в родните медии. Все пак Министърът на Финансите, Симеон Дянков, е в полезрението на хората точно толкова колкото и звездата на правителството – Премиерът Бойко Борисов. Но, ние трябва да се запитаме какво наистина се случва.

Фактът, че НАП ‘откри’ проблем в закона за осигуряването и го поправи е похвално за една българска институция. Без значение е, че го направи след като родните медии раздуха този пореден цирк. Скандалът се роди около указанието от 26 февруари, което гласи, че управителите, които са и служители в микрофирми, трябва да заплащат осигурителни вноски за всяка от длъжностите си. Ефективно, това означава, че един човек плаща два пъти. Думата ‘абсурд’ веднага минава през акъла на всеки трезво-мислещ гражданин. Променянето на наредбата поправя това, но намаля доверието на гражданите към правителството.

След като бе поправен ‘гафът’ на НАП, правителството прие увеличение на здравните осигуровки от 2% за фирми и граждани. От стъпването в длъжност на министър Дянков, той се опитва да балансира бюджета на държавата и в началото на годината подгони всички хора, които не са се осигорявали. Това увеличение е поредната му стъпка към намиране на средства за държавата, която дължи пари на множество фирми и служители (сред тях до скоро стачкуващите лекари). Дали има връзка между отменянето на ‘двойното осигуряване’ и увеличението с 2% можем само де спекулираме. В равносметката на г-н Дянков обаче, цифрите сочат следното: вместо малък брой хора да се осигоряват два пъти, всички се осигоряват за малко повече. До колко има баланс, не можем да знаем.

В същото време правителството на ГЕРБ се опитва да разбере дали може да премахне Президента на Републиката, Георги Първанов. Отново г-н Дянков е замесен в този скандал. В българското обществено пространство има тенденция да се отклонява вниманието на гражданите от нещата, които ги засягат пряко, към морални или политически битки между елита. Фактът, че правителството отново подгони Президента след скандала между него и Премиера преди броени месеци е пример на тази стратегия. Докато обществото следи възможното сваляне на Георги Първанов, финансовото министерство си играе с осигурителния закон и се надява никой да не забележи. Добре, че родните журналисти имат опит в ловенето не само на сензации, а и на важните за обществото новини.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s