Между Свободата и Подчинението

Дълго време след 1989г., в България цареше хаос. Престъпни групи вилнееха по улиците и контролираха черните пазари в страната, докато държавата дори не се опитваше да ги контролира или спре. С идването на власт на партия „Граждани за Европейското Развитие на България” (ГЕРБ) през м. юли 2009, очакванията бяха за промяна на тази липса на обществена сигурност. Резултати, поне нагледно, има.

Всички, които са били в България по време на оправлението на „Национално Движение Симеон Втрои” (НДСВ) през 2001г. си спомнят как главният секретар на МВР Бойко Борисов и заместникът му Цветан Цветанов се опитваха да преборят организираната престъпност у нас. Сега г-н Борисов е министър-прецедател, а г-н Цветанов – министър на вътрешните работи. С повече власт, те имат по-голям шанс да продължат работата си в тази насока.

Още при стъпването на власт на кабинета на г-н Борисов се започна с преструктуриране на държавната администрация. Една промяна бе връщането на главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП), която бе затворена от предишния премиер, Сергей Станишев. До сега, това звено на МВР работи усилено да пребори престъпните групи в страната. Също така, показно е, че на уеб-страниците на всяко министерство изведнъж се намира секция наречена „антикорупция”. Дали това е само видимост на дейност или наистина се върши работа?

От началото на 2010г., човек не може да отвори вестник или да слуша новините без да чуе за акции на МВР или полицията в някоя част на България. От големите операции, с имена като „Октопод”, „Наглите”, „Сови”, „Факири”, „Лапачите” и „Медузите”, до всекидневното задържане на корумпирани митничари, МВР и ГДБОП всяват страх в редиците на престъпния свят в страната. Дали имената на акциите са символични или измислени да покажат на обществото, че никой не може да избяга от правосъдието е въпрос, който трябва да си зададем сами.

Според скорошният доклад на ЕС към България се споменава, че волята в държавата за борба с престъпността и корупцията, но резултатите са незадоволителни. Естествено, всеки може да прецени, че е по-лесно да се осъди митничар, хванат с подкуп в ръка, от колкото да се осъди шеф на голяма затрахователна компания или бивш министър. Полицейските акции на МВР са само първата стъпка в борбата с организираната престъпност и корупцията. След това прокуратурата и съдебната система трябва да съберат доказателства срещу обвинените и те (евентуално) да бъдат осъдени. За сега, България показва добри резултати в първата фаза, но от ЕС са недоволни от втората.

Факт е, че държавата ни е под натиск да извършва подобни операции. Сега се оказва натиск и над съдебната система, тези операции да дават краен резултат. Също така, не бива да забравяме, че съдебната система на една държава трябва да е независима от държавното оправление и всякакви форми на политическо влияние над нея са противоконституционни. Ако премиерът или някой друг от кабинета му ‘натисне’ прокуратурата или съда за да има присъди и да се задоволи изискването на ЕС, те ще преминат една невидима червена линия, която ще провали легитимността им. Не бива да се стъпва в този капан.

На въпроса дали България се превръща в полицейска държава трябва да се замислим много сериозно. Да, сигурността на гражданите е важна за всеки от нас, но ако не се внимава, това може да наподобява близо тоталитарен контрол над обществото. Личностите в кабинета на г-н Борисов доминират медииното пространство с техните реформи и операции, но ако изискването за присъди се превърне в пиеса за пред обществото или Европейския Съюз, то тя ще има лош край. Но, дали той ще е за правителството на ГЕРБ или за българското общество, трябва да решим ние – гражданите на Република България.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s